Jak vybrat čtyřkolku?

Jak vybrat čtyřkolku?

Táhne vás to spíš ke čtyřem než dvěma kolům, nebo chcete třeba jen pomocníka na chalupu či zahradu a přemýšlíte nad nákupem čtyřkolky? Dobrá volba! Čtyřkolka už dávno není ukazatelem zbytečného přepychu. Zastane totiž spoustu práce a ještě si s ní užijete dost zábavy. Ať už chcete čtyřkolku pořídit jako pracovní stroj, vozítko pro zábavu nebo hledáte kombinaci obojího, poradíme vám. V našem průvodci se mrkneme na to, jak vybrat čtyřkolku podle vašich představ a nespálit se.

Proč chcete čtyřkolku?

Zásadní otázka, která musí padnout před výběrem. Chcete čtyřkolku jen tak pro zábavu, nebo ji pořizujete jako pracanta na zahradu? Můžete od ní také očekávat tak trochu obojí, ale tohle si doporučujeme vyjasnit. V nabídce se totiž setkáte v zásadě s 4 typy čtyřkolek:

  1. Sportovní čtyřkolky
  2. Užitkové čtyřkolky
  3. Nákladní čtyřkolky 
  4. Dětské čtyřkolky

Při výběru narazíte na to, že v reálu se specifika jednotlivých typů prolínají. Není to tedy tak, že užitkovou čtyřkolku využijete opravdu jen na práci, zatímco ta sportovní neodtáhne pokácené větve. Fakt ale je, že k tomu není primárně určena.

Sportovní čtyřkolky

S tímhle vozítkem se vyřádíte! Čeká na vás hromada super zážitků z výletů, závodění i driftování. U sportovních čtyřkolek jde především o rychlost a akceleraci. Proto nabízí podstatně vyšší výkon, než ty užitkové. Díky nižší váze a nízkému těžišti mají skvělé jízdní vlastnosti. Při jízdě jsou obratné, hbité a dynamické. Na rozdíl od užitkových čtyřkolek mají náhon jen na zadek a konstrukcí jsou širší a níže postavené. To jim zaručuje lehkou a přesnou ovladatelnost v terénu a vysokých rychlostech.

Jestli vaše srdce prahne po sportovní čtyřkolce, budete se muset rozhodnout, zda sáhnout po modelu s manuální převodovkou nebo variátorem. Rozhodovací proces tady může být relativně snadný. Čtyřkolka s variátorem obstará řazení za vás a vy si tak budete užívat jízdu bez starostí. Tyhle čtyřkolky nejsou zdaleka tak ostré, jako ty s manuální převodovkou a jízda s nimi je mnohem pohodovější. Variátorová čtyřkolka je tak ideální volba, pokud kupujete první čtyřkolku a chcete si jízdu užít.

Proti tomu čtyřkolky s mechanickou převodovkou jsou ostřejší a často určené přímo na závodění. Manuální převodovka zde funguje stejně, jako na motorce. Na druhou stranu, to za tu srandu určitě stojí!

Užitkové čtyřkolky

Pracant, který umí zabrat v lese, na statku ale i ve sněhu. Přesně to je užitková čtyřkolka. Je vyšší, robustnější a těžší než její sportovní kamarádka a tak si mnohem lépe poradí s náročným terénem. Užitkové čtyřkolky pořídíte s krytím proti blátu i vodě a předním i zadním nosičem nákladu. Můžete si ji ale ještě vyšperkovat. Šikovní pomocníci jako radlice, sekačka, mulčovač a sněhová fréza totiž zastanou opravdu hodně práce.

Pracovní čtyřkolky musí zvládnout často hodně drsný terén i práci zároveň. A právě proto má většina z nich připojitelný náhon na všechna čtyři kola. Sehnat můžete pochopitelně i užitkovou čtyřkolku ve variantě 2x4. S náhonem na všechna čtyři kola se nemusíte bát projet ani drsnějším terénem, jako je prudší výjezd či dostatečně hluboký brod. Čtyřkolku s 4x4 navíc oceníte i v zimě. Místo kol namontujete sněžné pásy a žádná závěj vás nezastaví!

A nudy se po nákupu pracovní čtyřkolky bát nemusíte. Skvěle se totiž hodí i na výlety. A díky možnosti odpojení přední nápravy si s ní můžete po práci i zadriftovat.


Nákladní čtyřkolky

Tady jsou rozdíly patrné na první pohled. Nakládačku bezpečně poznáte na první pohled podle absence řídítek, které vystřídal volant a místo pro spolujezdce vedle řidiče. Pasažéři jsou tu bezpečně schovaní v „kabině“, kterou jistí robustní trubkový rám. Poslední patrný rozdíl je pochopitelně nákladní korba, kterou je možné u většiny modelů sklopit. Obrovskou výhodou nákladních čtyřkolek je tak možnost odvozu nákladu bez nutnosti připojovat vozík.

Ve zbytku jsou nákladní čtyřkolky hodně podobné těm pracovním. Většina z nich je ve variantě 4x4 a dokoupíte k nim celou řadu pracovních doplňků. Dobrá zpráva je, že pokud pořídíte nakládačku s ochranným rámem a pásy, vyhnete se povinnosti vozit helmu, což se při práci může hodit.

Nákladní čtyřkolky

Dětské čtyřkolky

Posledním typem čtyřkolek jsou ty dětské. Věřte, že malý řidič nebo řidička si s ní užije opravdu hodně radosti a nemusíte se přitom bát ani o jejich bezpečnost. Dětské čtyřkolky mají omezovač rychlosti a zesílený rám, dost modelů je navíc na dálkové ovládání.

U dětských čtyřkolek je také pár rozdílů. Ty vychází většinou z věku jezdce/jezdkyně. Pro prcky od 3 let pořídíte čtyřkolku s elektrickým motorem a maximálkou do 20 km/h. Dobře se ovládá, ale je lepší zůstat s ní na zpevněných cestách. Pro větší řidiče, zhruba od 6 let už seženete čtyřkolky se spalovacím motorem. S tou může potomek frčet až 50 km/h, a to i v lehčím terénu.

Do výběru zahrňte i výkon

Při výběru čtyřkolky doporučujeme zvážit i její výkon. A to ať se chystáte pořídit sportovní nebo užitkovou. Výkon čtyřkolky totiž hodně určí, co všechno s ní budete nebo nebudete moct dělat.

Sportovní čtyřkolky pořídíte většinou ve variantě 300 ccm až 700 ccm. Možná se vám to zdá méně, především ve srovnání s užitkovými, ale nenechte se zmást. Sportovní čtyřkolky umí výkon využít výrazně lépe. I tak, u třístovek se závratných rychlostí úplně nedočkáte a jízda bude spíš klidnější.

Zato čtyřkolky s objemem 450 ccm, to už je jiná. Zde vychází konstrukce motoru z ostrých „krosových“ motorů a cílem zde bylo docílit optimálního poměru výkon/hmotnost. V nabídce jsou také silnější obsahy kolem 700 ccm, jejichž motory vycházejí spíše z endurových motorů. Ty mají větší kroutící moment s vyšší maximální rychlostí, než ty čistě motokrosové. Díky tomu má taková čtyřkolka více síly, ale v terénu není tak obratná jako lehčí čtyřistapadesátka. Prototypy takových čtyřkolek můžete každoročně vidět například na Rallye Dakar. Tady prostě poletíte s větrem o závod.

Čtyřkolka Kawasaki

Užitkové čtyřkolky nabízí objemy od 300 ccm do 700 ccm a více. A při výběru je nutné hodně přemýšlet. Pracovní čtyřkolky s náhonem na všechna čtyři kola pořizujte raději silnější, 4x4 totiž sežere asi 25 % výkonu motoru. Pro představu ovšem můžeme říct, že třístovka bude v pohodě stačit na drobnější práce v lehkém terénu.

Vozidla s kubaturou 400 ccm se skvěle hodí na statek, odklízení sněhu nebo popadaných stromů. Motory s objemem 500 ccm zastanou zase o něco víc práce a hodí se i pro profesionály, užijete si s nimi i výlety. U nejsilnějších motorů se nemusíte bát žádných omezení, a to jak v práci, tak zábavě. Tady vás nezastaví skoro nic.

Značka vs. cena

Stejně jako u většiny produktů, i tady se setkáte s celkem širokým rozpětím cen. Nutno dodat, že ne vždy cena odráží i kvalitu. Je ovšem pravda, že najdete značky, kde vedle zkrátka nešlápnete. Při nákupu méně známých značek (především z Číny) doporučujeme sehnat co nejvíc uživatelských recenzí. Ptejte se po zkušenostech se záručním i pozáručním servisem, možnosti nákupu náhradních dílů a celkové spolehlivosti.

Bezpečnost a přihlášení

Pokud pořizujete první čtyřkolku, možná vás bude zajímat, co o nich říká legislativa. Začneme tedy u přihlášení, čtyřkolky se v ČR registrují buď na žluté, nebo bílé SPZ. Pokud čtyřkolku přihlásíte na žluté značky, nemáte povinnost jezdit na STK, ani nosit při jízdě helmu - což nedoporučujeme. Čtyřkolka se žlutou SPZ také nesmí na silnici 1. třídy a nesmíte s ní překročit rychlost 40 km/h. Navíc není povoleno vozit na ní spolujezdce.

Proti tomu registrace na bílých SPZ vám ukládá povinnost nosit při jízdě přilbu, ochranu očí a každé 4 roky se dostavit na STK. Díky tomu s ní můžete vyrazit i po D1, teda pokud zvládne frčet rychleji než osmdesátkou.



Témata:  

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!


Komentáře

23. 11. 2020 00:04 Milan Chmel

Dobrý den,chci se jen zeptat jestli u nás možné sehnat čtyřkolku pro starší dítě cca 12-16let s objemem ne vyšim jak 50kubickych cm a je li je možné registrovat a provozovat na veřejných komunikacích, jako třeba jara 50 atd děkuji za info M.Chmel
Odpovědět

24. 11. 2020 15:44 K2Moto.cz

Dobrý den,
zavolejte prosím přímo našim prodejcům na: +420 737 527 332.

Tým K2 moto
Odpovědět

15. 05. 2021 21:58 Petr Kulhář

Je to strašně dobrý.
Odpovědět

23. 06. 2021 21:35 Lukáš

Jde na nákladní čtyřkolce odebrat ta konstrukce ?
Odpovědět

14. 07. 2021 10:18 K2Moto.cz

Liší se to u každého modelu. Poraďte se prosím přímo na prodejně, nebo telefonicky. Tým K2 moto
Odpovědět

28. 12. 2021 15:07 Honza

dobry den chtel bych uzitkou ctyrkolku yamaha posletemi odkaz naky
Odpovědět

03. 01. 2022 13:16 K2Moto.cz

Dobrý den, Honzo, Yamahy už delší dobu neděláme, zkuste se obrátit na ymoto.cz, tam vám určitě poradí.
Tým K2 moto
Odpovědět


Napsat komentář





2x multibrand showroom

9 značek motocyklů, servis, oblečení, doplňky i náhradní díly, to vše v Praze a Liberci

Více než 30 let zkušeností

Za řídítky motorek, v servisu i prodeji moto vybavení

Nadstandardní služby

Registrace motorky, předváděcí jízdy zdarma, výměna zboží a další.

Okamžitá výměna zboží

Něco nesedí? To se stává. Zboží vám rádi a ihned vyměníme.

Doprava zdarma

Nakup nad 2 000 Kč a dopravu zaplatíme my. Neplatí pro nákup motocyklů a skútrů.

Z našich 4 prodejen máte nejblíže prodejnu km od Vás - Prodejna Honda Z našich 4 prodejen máte nejblíže prodejnu km od Vás - Prodejna Kawasaki Z našich 4 prodejen máte nejblíže prodejnu km od Vás - Prodejna Piaggio Z našich 4 prodejen máte nejblíže prodejnu km od Vás - Prodejna Horwin Z našich 4 prodejen máte nejblíže prodejnu km od Vás - Prodejna oblečení a doplňků Z našich 4 prodejen máte nejblíže prodejnu km od Vás - Vrbovka Servis Z našich 4 prodejen máte nejblíže prodejnu km od Vás - K2moto Liberec Navštivte jednu z našich 4 prodejen