Vážení zákazníci, zveme vás na Liberecké motojaro: Slavnostní otevření největšího motocentra na Liberecku - K2 moto Liberec. Přijeďte to s námi oslavit v sobotu 27. dubna. Chci vědět víc.

Jak vybrat boty na motorku?

Jak vybrat boty na motorku?

Chcete, aby vaše nohy zůstaly během jízdy na motorce v bezpečí a pohodlí? Pak jste tady správně. V našem průvodci se podíváme na to, co by měla správná bota na motorku splňovat a jak najít tu pravou přesně pro vás. Řekneme si, jaký je rozdíl mezi motokrosovou, sportovní a cestovní botou na motorku. Vysvětlíme si i to, proč se na moto botách nevyplatí šetřit za každou cenu a jak vybrat správnou velikost. Pojďme to ale vzít pěkně popořadě.

Styl jízdy = typ boty

Tady je to podobné jako u většiny moto vybavení. Při výběru bot hodně záleží na tom, jakou máte motorku a jak s ní jezdíte. Je tak jasné, že jiné boty budete potřebovat pro dlouhé výlety na cestovní motorce, jiné na popojíždění po městě s občasným kafíčkem na zahrádce a úplně jiné pro víkendovou návštěvu závodního okruhu. Před koupí nových bot na motorku doporučujeme položit si těchto pár otázek:

  • Jakou mám motorku a jaký je můj styl jízdy?
  • Budu jezdit po silnici, ve městě, na okruhu, nebo v terénu?
  • Jak vysokou míru ochrany od bot očekávám?
  • Jaká je má představa o designu bot?
  • Kolik chci do bot investovat?

Odpovědi na tyto otázky vám hodně pomohou při výběru té správné moto boty a zajistí, že nesáhnete vedle.

Cestovní/touringové boty

Sednout za řídítka, vydat se desítky nebo stovky kilometrů daleko a jít se projít po malebném rybářském městečku někde na jihu je přesně váš styl? Pak je jasné, že boty, které hledáte, vám musí zajistit především maximální komfort. A to nejen při chůzi nebo sezení na motorce. Bota by měla být odolná vůči dešti i chladu. Zároveň je ale důležité, aby byla dostatečně prodyšná a vy tak nemuseli po pár kilometrech řešit zapařené nohy.

Cestovní boty se zapínají pomocí tkaniček, spony, suchého zipu nebo je zapínání kombinované. Co do bezpečnosti, cestovní boty by měly mít ochranu kotníků, paty i holeně a nejčastěji je seženete z kůže nebo Gore-Texu.

Cestovní boty na motorku

Boty na chopper a cruiser boty

Tyhle boty nenabízí jen ochranu pro nohy. Nabízí především styl. Boty na chopper jsou vyrobené z kvalitní kůže, mají dvojité nebo trojité prošití, ocelovou špičku a zesílenou výztuž celé boty. Cruiser boty i boty na chopper mívají zpevnění v podpatku a kolem kotníků a navíc protiskluzovou podrážku. Co se střihu týče, spadají spíš do kategorie nízkých bot na motorku.

I když jsou boty na chopper velmi podobné klasickým civilním botám, nenechte se mýlit. Ty speciálně určené na motorku vás při jízdě, na rozdíl od těch civilních, udrží nejen v bezpečí, ale i pohodlí. Vaši nohu ochrání před kamínky, mrazem a větrem. Pevně na svém místě musí zůstat i při kontaktu s vozovkou a chodníkem. Při výběru bot na chopper si dejte pozor na odolnost vůči dešti. Na trhu totiž najdete boty na chopper, které pár kapek přežijí, ale většímu množství vody už zpravidla neodolají. Najdete ale i boty na  chopper v nepromokavé variantě, v nichž můžete brázdit silnice za každého počasí.

Sportovní boty na motorku

Očekávání od bot na sportovní motorku jsou jasná. Tady jde hlavně o bezpečnost. Tu musí bota zajistit jak v běžném provozu, tak na závodním okruhu. Boty tak nabízí ochranu prstů v podobě sliderů, paty, holeně i kotníků a perfektní odolnost proti prodření. Sportovní boty na motorku jsou také schopné absorbovat náraz, aby byly vaše nohy při pádu v naprostém bezpečí. Konstrukce bot je lehčí než třeba u cestovních nebo městských bot, avšak vedle toho nabízí i kvalitní ventilaci, která zabrání zbytečnému pocení.

Sportovní boty na motorku

Boty na skútr

Sportovní a civilně vyhlížející boty na skútr je možné využít i pro další druhy motorek. Jde o městské boty, často v designu tenisek se zpevněnou špičkou a patou. Díky odlehčenější konstrukci v nich zvládnete procházku i kratší cestu za volantem.

Nízké boty na skútr i motorku

Motokrosové boty

Všechny boty na motorku mají především chránit, ale u MX bot to platí minimálně dvojnásob.      Motokrosové boty totiž musí vaše nohy udržet v bezpečí třeba při pádu z několika metrů nebo hromadném crashi během startu. Díky vysokému riziku zranění  jde o specifický druh moto bot, který nenahradíte žádnou jinou moto botou. Boty na motokros se vyrábí z kůže, polyuretanu a gumy a mají zpevnění v místech pro prsty i patu. Navíc mívají vyztužení, které zabrání nežádoucímu ohýbání a rotaci nohy. Naše rada zní, bez motokrosových bot na krosku vůbec nesedejte!

Motokrosové boty

Míra ochrany

To, v jakém bezpečí bude nutné uchovat vaše nohy, do jisté míry určuje styl jízdy. Pro skútr nebo ježdění po městě nebudete od bot očekávat tolik bezpečnostních prvků, jako u bot na motokros nebo supersport. I tak jsou v botách rozdíly, které je dobré před koupí zvážit.

Nízké boty budou sice pohodlné a skvělé do města, ale proti vysokým botám vám poskytnou nižší ochranu. Pro jízdu ve vyšších rychlostech proto rozhodně doporučujeme vybírat boty s ochranou nejen kotníků, ale ideálně i holeně.

Konstrukce boty

Pokud už víte, jaký styl boty hledáte a jak vysokou míru ochrany od ní čekáte, je dobré podívat se na zoubek botě jako takové. Při výběru neberte konstrukci boty na lehkou váhu - nejenže vám pečlivý výběr ušetří peníze, ale mnohdy i zdraví. Při výběru bot na motorku je proto dobré zjistit, z čeho a jak je bota vyrobená.

Zjistěte si, zda jsou boty šité nebo lepené, ale i to, jestli je možné části boty v případě potřeby vyměnit. Například různé přezky, pásky, podrážku, vložky nebo chrániče. Pokud od boty očekáváte voděodolnost, zjistěte, zda je vyrobená z Gore-Texu nebo obdobného materiálu, aby nohy zůstaly v suchu až domů.

Pohodlí

Dalším důležitým faktorem je váš vlastní komfort. Pokud botu obléknete jednou za čas, a to jen na chvilku, spokojíte se nejspíš s menším pohodlím. Pro nadšenější jezdce bude komfort hodně důležitý. Nikdo totiž nechce boty, které ho po pár minutách tlačí a řežou.

Je tak nutné počítat s tím, že zatímco vysoké sportovní nebo motokrosové boty nabídnou pohodlí při jízdě, asi se v nich po městě neprojdete. Naopak v nízkých botách na skútr nebo třeba chopper zvládnete i nějakou tu pochůzku po městě.

Při výběru bot na motorku proto zvažte, jak dlouho a často budete mít boty na sobě a jestli je budete používat pouze na ježdění, nebo počítáte i s vycházkou.

Cena

U bot na motorku rozhodně platí, že čím víc peněz, tím víc muziky. Je ale fakt, že pokud nejste profesionální jezdec, který tráví za řídítky celé dny, seženete boty za velmi rozumné peníze. Boty na motorku, které nabídnou vysokou míru ochrany, je totiž možné sehnat už kolem 3 000 Kč.

Pochopitelně, čím víc ochranných prvků, tím dražší boty budou, ale doporučujeme investici nepodceňovat. Možná si řeknete, nač utrácet za boty na motorku, když doma máte přece pevné vycházkové. Věřte ale, že v případě nehody nákup speciálních bot přímo na motorku rozhodně oceníte.

Velikost

Posledním bodem při výběru správné moto obuvi je velikost. Velikost bot je klíčová nejen pro váš komfort, ale především pro bezpečnost. Všichni výrobci mají své tabulky velikostí, které si jsou často podobné, ale i tak je před nákupem doporučujeme nastudovat. Nemusí se totiž shodovat a už vůbec nemusí odpovídat  velikosti vašich civilních bot.

Při výběru bot na motorku tak platí stejné doporučení jako u výběru moto helmy. Ideální je před nákupem boty pečlivě vyzkoušet a chvilku si v nich pochodit. Pokud se vám na prodejnu ale nechce, doporučujeme k objednávce připojit alespoň délku chodidla.



Témata:  

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!


Napsat komentář





2x multibrand showroom

9 značek motocyklů, servis, oblečení, doplňky i náhradní díly, to vše v Praze a Liberci

Více než 30 let zkušeností

Za řídítky motorek, v servisu i prodeji moto vybavení

Nadstandardní služby

Registrace motorky, předváděcí jízdy zdarma, výměna zboží a další.

Okamžitá výměna zboží

Něco nesedí? To se stává. Zboží vám rádi a ihned vyměníme.

Doprava zdarma

S PPL Parcel Smart máš dopravu na každou objednávku ZDARMA.

Z našich 4 prodejen máte nejblíže prodejnu km od Vás - Prodejna Honda Z našich 4 prodejen máte nejblíže prodejnu km od Vás - K2moto Liberec Z našich 4 prodejen máte nejblíže prodejnu km od Vás - Prodejna Kawasaki Z našich 4 prodejen máte nejblíže prodejnu km od Vás - Prodejna Piaggio Z našich 4 prodejen máte nejblíže prodejnu km od Vás - Prodejna Horwin Z našich 4 prodejen máte nejblíže prodejnu km od Vás - Prodejna oblečení a doplňků Z našich 4 prodejen máte nejblíže prodejnu km od Vás - Servis Praha Vrbovka Z našich 4 prodejen máte nejblíže prodejnu km od Vás - Servis Liberec Navštivte jednu z našich 4 prodejen