Vážení zákazníci,

na Velký pátek (29.3.) i Velikonoční pondělí (1.4.) budou obě naše motocentra v Praze i Liberci uzavřená. Budeme se na vás těšit opět v úterý 2. dubna.

Jak zazimovat motorku, aby nám na jaře nebylo do pláče!

Jak zazimovat motorku, aby nám na jaře nebylo do pláče!

Každý by rád jezdil co nejdéle. Ale zima se blíží. A s tím i povinnosti vůči milovanému stroji. Je to ale také poslední šance se pomazlit se svou mašinou, než usne hlubokým zimním spánkem. Tak ji využijte! Na jaře se za to motorka odvděčí bezstarostnou první jízdou!

Nechcete to nechat na nás? Využijte naší exluzivní služby zazimování motocyklu v krytých vytápěných prostorách. Objednávkový formulář pro zimu 2021-2022 najdete ZDE

Dostaňte tu špínu pryč!

Nejdříve ze všeho by to chtělo umýt. Přeci jen za sezónu se motorka trochu ušpinila, u někoho možná i víc. Jednotlivé části nebudou tolik degenerovat, a navíc se neušpiníte u další údržby. Motokosmetiky je na trhu spousta, vybírat je tedy opravdu z čeho. Nám se osvědčily produkty od výrobce Muc-Off, které mají řadu produktů speciálně pro motorky. Jsou bez škodlivých kyselin či rozpouštědel. Co by vám v garáži určitě nemělo chybět je Muc-Off Moto Bike Cleaner, který používáme vždy na začátku. Kdo nemá rád růžovou, používá Silkolene Wash Off, který je stejně účinný, jenom jinak vypadá. Jednoduše nastříkáte, chvílí počkáte a špína jde pak jednoduše dolů. Na závěr je vhodné použít i něco pro lesk a ochranu proti prachu.

Po dokonalém umytí se určitě vyplatí motorku zakonzervovat některým z protektantů, které nejen že obnoví vzhled, ale také zakonzervují a ochrání před vodou, která při střídání nočních a denních teplot na chladném kovovém povrchu může kondenzovat.   

Jak vyčistit motorku

Dobijte energii na celou zimu

Umyto už máte, jak pokračovat dál? Můžete začít baterií. Akumulátor na motorku by totiž přes zimu rozhodně neměl zůstávat v teplotách pod nulou. Proto je ideální baterii vymontovat a uložit do suchého prostředí se stálou teplotou kolem 10-15 stupňů (skvělým místem pro zimní spánek je sklep). Tím však péče o baterku rozhodně nekončí. Aby dobře sloužila i v dalších letech, měli byste ji připojit na nabíječku. Na udržovací nabíječce může být baterie připojena dlouhodobě. Pokud vlastníte pouze klasickou nabíječku baterií, pak byste měli akumulátor jednou měsíčně dobít a následně odpojit.

Během zimy si zkontrolujete, v jaké je baterie kondici. Když uvidíte, že už má nízkou kapacitu, můžete si z pohodlí domova objednat nový akumulátor třeba u nás na e-shopu. Na jaře tak budete připraveni na první vyjížďku.

Zkontrolujte řetěz, aby nevisel

Při zazimovávání rozhodně nezapomínejte na řetěz. Pokud je to potřeba, očistěte ho. Následně ho však nesmíte zapomenout namazat vhodným a kvalitním sprejem na moto řetěz. Dále zkontrolujte průvěs. Řetěz by neměl viset. Průvěs řetězu by měl být kolem 25 - 35 mm. Přesný údaj naleznete na štítku u zadní kyvné vidlice nebo v manuálu.

Mějte na paměti důležité motto: „Kdo maže, ten jede!“ Nestačí pouze namazat řetěz. Trochu pročistit si zaslouží i jiné části motorky. Namátkou páčky, osičky, stojan. Vždycky však používejte čistící prostředky k tomu určené.

Čištění řetězu na motorce

Pozor na gumy

Pneumatiky musí být v perfektním stavu, aby vás nezradily. Proto je nutné jim přes zimu dopřát luxusní péči. Kdyby na nich motorka stála delší dobu, mohly by se na pneumatikách udělat plošky, které zhoršují jízdní vlastnosti. Jak se tomu bránit? Recept je jednoduchý. Stačí postavit motorku na centrální stojan, pokud jim je motocykl vybaven. Nebo si pořiďte stojan na motorku, který vám mimo jiné usnadní i práci při čištění a mazání řetězu nebo u jiných servisních prací. 

Pneumatiky mějte nafouklé, ale určitě je nedoporučujeme dofukovat na vyšší tlak, než je uváděno na pneumatice. Mohla by se tím poškodit vnitřní stavba.

Motorku přikryjte

A teď už jen zbývá motorku přikrýt plachtou. Rozhodně byste neměli experimentovat a měli byste zvolit kvalitní a ověřenou plachtu na motorku. Na trhu je k dostání od 300 korun, takže improvizace se určitě nevyplatí. Pod neprodyšnou plachtou by mohla kondenzovat vlhkost, a to by se motorce asi nijak nelíbilo.

Plachty na motorku

Podzim = skvělý čas na servis

Kdo se motorce dostatečně nevěnoval v průběhu sezóny, na podzim pro něho nastává vhodný čas, aby vše napravil. Zkušený motorkář se může do servisu stroje pustit sám. Ostatní by měli využít odborných služeb posezónního servisu motorky. V podzimních dnech už obvykle v servisu nemají tak napilno, takže mají dostatek času se s motorkou pomazlit a dopřát ji vše, co potřebuje. 

A že toho může být dost. Výměna olejeolejového filtru, výměna vzduchových filtrů. Dále také kontrola vůle řízení, vůle v kolech, překontrolování brzd, tlumičů. Odborníkovi oči by měly čas od času prohlédnout také stav spotřebního materiálu a celkový stav stroje. Ne každý také skladuje motorku ve vytápěné garáži, takže u vodou chlazených motorek se vyplatí věnovat pozornosti i chladící kapalině. Dobrý motorkář by měl usilovat o skvělý stav motorky, protože i drobná závada může způsobit neštěstí!

Nejlépe uděláte, když posezónní servis stihnete ještě na podzim, protože jak i my dobře víme, odkládáním servisu na další den, vzniká ta situace, kdy je nová sezóna a ostatní už jezdí a vy teprve čekáte frontu se svoji motorkou v servisu. Tak to letos nepropásněte.

Věnujte se i vybavení

Tak jako ukládáte motorku, uložíte na zimu i vybavení. A i to by mělo před uložením být čisté a dobře ošetřené. K údržbě oblečení je dobré využít speciální prostředky k ošetření textilu a kůže. Textilní oblečení je vhodné naimpregnovat, aby bylo připravené při nepřízni počasí. Kožené rukavice a boty nejlépe vyčistíte mírně navlhčeným hadříkem s trochou saponátu. Po odstranění nečistot se věnujte konzervaci kůže. K tomu poslouží balzámy nebo vosky, které jsou k dispozici ve variantách pro různé barvy.

A nakonec se můžete věnovat helmám. Vyjímatelnou výstelku můžete čistit vodou se saponátem nebo speciálními pěnovými prostředky. Vnější skořepinu očistěte speciálním prostředkem a nakonzervujte. Hledí čistěte pouze speciálními prostředky na hledí helmy, abyste předešli poškození agresivní chemii, po které může plexi zmatnět. Dostupné jsou i kompletní sady, ve které naleznete vše, pro údržbu vaší přilby.  

Výbavu ukládejte pouze dokonale vysušenou, aby vám na jaře opět přinesla radost. 

Nabízíme kompletní zazimování!

Vytváříme motorkářský svět, ve kterém myslíme na všechno. A proto vám nabízíme službu Zazimování motocyklu. Pokud nemáte motorku kam schovat na zimní měsíce, šoupněte jí k nám. U nás je místa dost a vaše motorka tu určitě nebude sama. Motorku k nám dovezete, nebo si pro ni přijedeme a už se nemusíte o nic starat. Naši odborníci se během zimních měsíců o motorku postarají.

Máte zájem? zavolejte nám, nebo VYPLŇTE FORMULÁŘ a my už se vám ozveme.



Témata:  

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!


Komentáře

07. 11. 2022 19:10 Kovboj

Dobrý den, máme s manželkou dvě motorky a nemáme je kde uskladnit, jaká by byla cena uskladnění dvou motorek do jara_ Děkuji za odpověd, Kovboj
Odpovědět

08. 11. 2022 10:56 K2Moto.cz

Dobrý den,
cena je od 750 Kč za měsíc.

Podmínky jsou zde https://www.k2moto.cz/zazimovani
Odpovědět


Napsat komentář





2x multibrand showroom

9 značek motocyklů, servis, oblečení, doplňky i náhradní díly, to vše v Praze a Liberci

Více než 30 let zkušeností

Za řídítky motorek, v servisu i prodeji moto vybavení

Nadstandardní služby

Registrace motorky, předváděcí jízdy zdarma, výměna zboží a další.

Okamžitá výměna zboží

Něco nesedí? To se stává. Zboží vám rádi a ihned vyměníme.

Doprava zdarma

Nakup nad 2 000 Kč a dopravu zaplatíme my. Neplatí pro nákup motocyklů a skútrů.

Z našich 4 prodejen máte nejblíže prodejnu km od Vás - Prodejna Honda Z našich 4 prodejen máte nejblíže prodejnu km od Vás - Prodejna Kawasaki Z našich 4 prodejen máte nejblíže prodejnu km od Vás - Prodejna Piaggio Z našich 4 prodejen máte nejblíže prodejnu km od Vás - Prodejna Horwin Z našich 4 prodejen máte nejblíže prodejnu km od Vás - Prodejna oblečení a doplňků Z našich 4 prodejen máte nejblíže prodejnu km od Vás - Vrbovka Servis Z našich 4 prodejen máte nejblíže prodejnu km od Vás - K2moto Liberec Navštivte jednu z našich 4 prodejen